LA CUINA DE L’ESCOLA MATAGALLS
L’Escola Matagalls te cuina pròpia.
Sempre diem que el Menjador forma part d’un tot educatiu que és l’Escola. De la mateixa manera podem dir que per a una bona educació alimentària cal coordinar la part estrictament educativa amb la part alimentària. Totes dues formen part d’un eix: Educar el gust.
Lluitar contra la comoditat de donar únicament aquells plats que el nen ingereix de bon grat i amb un temps rècord no sempre és una tasca fàcil.
Al Menjador de l’Escola introduïm ingredients i sabors que poden semblar nous, alguns recuperats de la cuina tradicional, com és el caldós de cigrons amb espinacs i bledes o l’arròs a la crosta, o d’altres més populars com la paella o la crema catalana. També cuinem amb productes ecològics i integrals, utilitzant molts cereals com el búlgur, l’espelta o la quinoa i altres productes com el tofu o el seitan que potser no els coneixeu.
En els nostres àpats mai no hi falta verdura o amanida.
El menjador de l’Escola és un espai on nens i adults aprenem junts a cuinar, on fem els pastissos de les mones de Pasqua i on barregem el gluten de blat i l’aigua amb les mans fent la massa pel seitan que posarem al caldo del dinar, al costat de les cols i l’àpi de l’hort.
A l’hort de l’Escola, els nens i nenes acompanyats pels mestres i pels avis pagesos, hi planten tomàquets, cols, àpi, pèsols, enciams, escaroles, farigola, romaní... és una bona manera d’apropar-nos a la terra, de tocar-la, d’olorar-la, d’embrutar-nos i, sobretot “d’aprendre de la terra tot el que la terra ens pot ensenyar”. Nens i avis porten les cols o les escaroles a la cuina perquè la cuinera ens faci un bon dinar que segur està més bo que mai...
Seguim pensant que alimentar els nens i nenes és, a més d’aportar-los els elements nutritius necessaris per al bon desenvolupament present, construir el seu físic i la seva salut futura, donant-los uns hàbits dietètics sans. Però encara és més: és transmetre’ls un bagatge cultural fet de sabors, olors, tradicions, diversitat i convivència.